Sub-menu   Tips

Enkhuizen biedt een zee van activiteiten voor jong en oud. De meest gewilde activiteiten zijn hieronder voor u op een rijtje gezet. Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in het mooie Enkhuizen. Voor een compleet overzicht kunt u terecht op de website www.enkhuizenboeit.nl.  

Zuiderzeemuseum

Een van grootste attracties in Enkhuizen is het Zuiderzeemuseum. Dit museum vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee woonden. Hier ervaart u het dagelijks leven van voor de Afsluitdijk en beleeft u hoe mensen vroeger rond, met en van de Zuiderzee leefden in een binnen- en buitenmuseum.
In het buitenmuseum waant u zich in een dorp van ruim honderd jaar oud. Hier staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Inwoners tonen historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Iedereen kan spelenderwijs kennis maken met de ambachten van toen en nu. Het buitenmuseum is 's winters gesloten met uitzondering van de kerstvakantie.
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Hier zijn diverse vaste tentoonstellingen te bezichtigen, zoals Reis rondom de Zuiderzee en de Schepenhal. Daarnaast zijn er er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien, zoals 'Vissen naar Verhalen' , een tentoonstelling waarbij u achter het echte leven van vroeger komt en 'Zuiderzeeautomatiek', waarbij u voor een klein bedrag een oer-Hollands object uit de muur kunt trekken.
Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.. Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.

Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland is een themapark in Enkhuizen, dat geheel in het teken staat van sprookjes. In het park worden verschillende sprookjes door middel van (bewegende) poppen en huizen uitgebeeld. Ook zijn er verschillende attracties te vinden, die tevens allen in het teken staan van verschillende sprookjes. Kijk voor meer informatie op www.sprookjeswonderland.nl.

Enkhuizer Almanak museum

In het Enkhuizer Almanak museum is een permanente expositie ingericht van bijzondere archiefstukken. De eeuwenoude vaste rubrieken van de almanak, zoals bijvoorbeeld de tijdrekening, de stand van de hemellichamen, de watergetijden, het luiden van de poort klokken van Amsterdam of de vertrektijden van de diligences naar Haarlem of Leiden zijn gevisualiseerd met gebruikmaking van actuele technische snufjes. Bladeren door een 17e eeuwse almanak is dus mogelijk! Kijk voor meer informatie op www.almanak.nl.

Flessenscheepjes Museum

Het Flessenscheepjes Museum bevat een omvangrijke collectie flessenscheepjes. In het museum is de grote verscheidenheid van flessen en scheepstypen te zien; meer dan 1000 exemplaren uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd. maar ook van de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen. Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe het mogelijk is dat een scheepje in de fles terecht komt.Regelmatig is er een flessenscheepjesbouwer aan het werk en vertelt over zijn vaardigheden. Ook zijn er thema-exposities te bezichtigen, welke telkens een ander facet van de scheepvaart belichten of werken van bekende flessenscheepjesbouwers laten zien. Kijk voor meer informatie op www.flessenscheepjesmuseum.nl.

Hertenkamp

In het Wilhelminaplantsoen is een hertenkamp. Diverse dieren waaronder natuurlijk herten, diverse soorten schapen en geiten, lama's, kippen, ganzen en meer zijn er te zien, en in sommige gevallen ook te aaien of te voederen. Bij het voederen willen wij u verzoeken om geen plastic zakken te laten slingeren. Deze zijn uitermate schadelijk voor de dieren, die het mogelijk met het voedsel mee naar binnen kunnen krijgen. Het Hertenkamp wordt beheerd door de stichting Philadelphia Zorg Noord Holland Noord. Kijk voor meer informatie op www.hertenkamp-enkhuizen.nl.

Recreatiebad Enkhuizer Zand

Recreatiebad Enkhuizerzand is een multifunctioneel zwembad waar men als zwemliefhebber prima kan gaan sporten of recreeren, het is overzichtelijk, kindvriendelijk, rolstoeltoegankelijk en een echt familiebad. Recreatiebad Enkhuizer Zand heeft een wedstrijdbad, recreatiebad, peuterbad, waterglijbaan, Turkse stoomcabines, zonnebanken, zwemmersbar, jetstreams, waterval, bruisplaten en bruisbanken, het is er echt allemaal. Even genoeg van het water? Dan is er de mogelijkheid om aan de natte bar, of rustig op het terras te genieten van een hapje en een drankje. Ook kunt u vanuit uw stoel vanaf de zwemzaal genieten van de zeilschepen die over het IJsselmeer varen. Kijk voor meer informatie op www.zwembadenkhuizen.nl.

Eten & Drinken

In Enkhuizen zijn veel restaurants rondom de havens gevestigd. Bezoekers kunnen kiezen voor een uitzicht op de jachten en schepen op het IJsselmeer of op de 'Drommedaris'. Maar ook verderop in het centrum zijn er aangename horecagelegenheden. Op de website www.enkhuizenboeit.nlvindt u een overzicht van alle horecagelegenheden.

Winkelen

Met meer dan honderd winkels is Enkhuizen dé winkelstad van de regio. De gezellige, binnenstad is een aaneenschakeling van verrassende kleine en grotere winkels. Veel hiervan zijn gevestigd in authentieke panden met karakteristieke details. Enkhuizen kent geen vastgestelde koopzondagen. De winkeliers bepalen zelf of ze op zondagen hun winkel openstellen.

Bron: gemeente Enkhuizen

Omgeving
Bootje
Op de fiets
Uit tips
Evenementen